Myös limakalvot vaativat tarkastusta

Suun- ja hampaiston tutkiminen on hammaslääkärin perustyötä. Hammaslääkäri onkin ammattinimikkeenä harhaanjohtava, sillä hammaslääkärin työhön kuuluvat myös laajana osana hampaiden kiinnityskudosten ongelmat, sekä tietenkin suun limakalvot mukaanlukien kieli. Tarkastiko hammaslääkärisi tutkiessaan myös kielen, entä posket ja suulaen?


Hammaslääkäri voi huomata limakalvoilta nuuskan käytön, kielen pinnasta tupakoinnin ja haavaisesta tai varrellisesta syylämäisestä muutoksesta epäillä jopa sukupuolitautia. Suun limakalvot on syytä tutkia huolellisesti suun ja hampaiston perustutkimuksen yhteydessä ja myös täysin hampaaton suu on syytä tutkia säännöllisesti. Suun limakalvoilla voi olla paikallisia ongelmia kuten aftat tai fibroomat mutta tietyt ongelmat voivat antaa viitteitä isommista tai systeemisistä ongelmista kuten chronin taudista, sjögrenin syndroomasta tai jopa syövästä.

Toisinaan potilaat hakeutuvat virheellisesti yleislääkärin vastaanotolle suunalueen ongelmien kanssa. Yleislääkärien tietämys suusta voi olla vajanainen, potilastyössäni olen törmännyt useisiin tapauksiin, joissa suunalueen ongelmaa on lääkärin toimesta ohjeistettu hoitamaan aivan väärin. Kerran potilaan hampaan juuren kärjessä oli tulehdus, joka purkautui limakalvon läpi fistelistä - yleislääkäri oli virheellisesti diagnosoinut aftan ja kehoittanut kokeilemaan aftageeliä. Kerran potilaan viisaudenhammas oli tulehtunut ja kaulan imusolmukkeet sen seurauksena turvonneet, lääkäri oli epäillyt potilaan sylkirauhasten tukosta ja varannut ajan ultraäänitutkimukseen asian varmistamiseksi. Hammaslääkärit ja korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin vastuualueet ovat osittain päällekkäin ja usein nämä ammattiryhmät tekevät myös tiivistä yhteistyötä. Leukanivelvaivat voivat toisinaan esiintyä korvakipuna ja uniapneapotilaan hengityskatkokset selittyä pienellä alaleualla. On tietenkin lääkärin tehtävä osata ohjata potilaat oikeaan jatkohoitopaikkaan, mutta joskus hammaslääkäri harmillisesti unohdetaan hoitoketjusta ja saatetaan tehdä turhia ja hätiköityjä päätöksiä, vaikka hammaslääkärillä voisi olla ongelmaan yksinkertainen hoidettavissa oleva ratkaisu.


Limakalvomuutoksia on usein miten syytä seurata ja kontrolloida. Limakalvomuutos voi olla koholla tai osa limakalvon pintaa, ne voivat olla punertavia tai vaaleita, verkkomaisia tai mattapintaisia, aristamattomia tai kipeitä. Ne voivat ilmetä yhtäkkiä tai olla suussa pidempään, kasvaa tai muuttaa väriä, tulla kerta toisensa jälkeen samaan kohtaan kivuttomana tai kivuliaana. Suussa voi esiintyä hiivaa, punajäkälää tai lasten suussa sammasta, myös suusyöpää tavataan sekä muita harmittomampia muutoksia. Suun limakalvoilla ja kielessä on myös paljon normaalianatomian variaatioita, jotka ovat harmittomia. Joka tapauksessa hammaslääkäri on suunalueen ammattilainen, oli kyse poskista, hampaista tai suunpohjasta, hammaslääkärillä on todennäköisimmin oikea vastaus ongelmaasi.