Kruunut kuuluu joka suuhun

Yksityisen ja kunnallisen hammashoidon tarjonnassa on eroja. Ehkä konkreettisin ero on protetiikan tarjonnassa. Protetiikalla hammashoidossa tarkoitetaan käytännössä kaikkea suun ulkopuolella valmistettua suussa käytettävää vierasmateriaalia (poislukien oikomiskojeet). Proteeseja voi olla irrotettavia ja kiinteitä, irrotettavat proteesit potilas saa - nimensä mukaisesti - itse irrotettua, kun taas kiinteät proteesit ovat tarkoitettu suuhun kiinteästi. Erityisesti kiinteän protetiikan tarjoaminen ja tekeminen on kunnallisessa hammashoidossa vaikeasti saatavaa - potilas ohjataan yksityiselle tai jätetään kokonaan tiedottamatta mahdollisuuksista.


Miksi potilaan sitten olisi hyvä tietää myös yksityisen tarjonnasta, vaikka suu olisi hoidettu kuntoon jo julkisella sektorilla? Siksi, että purukaluston olisi tarkoitus kestää käyttöä koko ihmisen eliniän, ei ainoastaan seuraavaan tarkastukseen asti. Ajatellaanpa takahammasta ja sen kokemaa rasitusta. Syömme noin 100 suupalaa päivässä, ja jos pureskelemme yhtä suupalaa 7-20 kertaa, tarkoittaa tämä 700-2000 kosketusta hampaalle päivässä joko vastapurijaan, ruokaan tai molempiin. Kuukausitasolla tämä tarkoittaisi vähintään 21 000, vuositasolla vähintään 255 500 kosketusta yhdelle hampaalle. Tarkoittaa siis sitä, että neljän (4!!) vuoden aikana yhtä hammasta tai paikkaa takahampaassa on käytetty vähintään miljoona kertaa. Mikä materiaali kestää tällaista määrää kulutusta? Ei ainakaan laaja muovitäyte, se on nähty, tai useista pienistä paikoista rakennetut poskihampaat.

Keraaminen kruunu on hammaskohtaisesti ajateltuna toki satsaus, mutta tulevaisuuden näkymässä suuta ja purutehoa ajatellen investointi.

Laajasti muovilla paikatut takahampaat ovat valitettavasti kaikkein useimmin niitä hampaita, joita lähdetään halkeamisen takia poistamaan. Tulemme siihen, miksi kruunut kuuluu lähes joka suuhun. Kiille on elimistön kovinta materiaalia, ja paikkaamaton hammas kestääkin näitä miljoonia kosketuksia usein loistavasti. Yhdistelmämuovi, jota paikkauksiin yleisimmin käytetään, niin kunnallisella kuin julkisellakin sektorilla, puolestaan kuluu ja lohkeilee sekä on harvoin rakennettu niin, että se kestäisi suussa esimerkiksi kaksi miljoonaa kosketusta = 8 vuotta. Yhdistelmämuoviin päädytään sen hinnan ja helppouden takia, vaikka tarjolla olisi paljon kestävämpiä ja toimivampiakin ratkaisuja, kruunuja. Kruunut voivat olla materiaaliltaan esimerkiksi kultaa tai metalliseosta, yleisimmin ne kuitenkin nykypäivänä ovat jonkinlaista keramiaa. Keramia on kova ja kestää kulutusta hyvin, se suojaa alle jäävää omaa hammasta ja on myös esteettisesti kaunis. Keraaminen kruunu on hammaskohtaisesti ajateltuna toki satsaus, mutta tulevaisuuden näkymässä suuta ja purutehoa ajatellen investointi.

Vaikka suu on siis tarkistettu ja kunnossa, "pärjäät" sillä seuraavaan tarkastukseen. Ehkä olisi kuitenkin aika ajatella myös kymmenen ja viidentoista vuoden päähän? Onneksi nyt voit suunnitella ja kartoittaa mahdollisuutesi kotisohvalta.