Hammashoidon esimerkki tulee kotoa

"Huono hammasluu" on potilaan suusta tuleva ilmaisu, joka nostattaa herkästi hammaslääkärin ihokarvat pystyyn. Potilaat usein kertovat "suvussa esiintyvästä huonosta hammasluusta, jonka seurauksena hampaita joudutaan vetämään pois ja proteeseja tekemään jo nuorella iällä". Todellisuudessa kyse on kuitenkin lähes aina huonosti opituista omahoitotottumuksista.

Maitohampaissa ja pysyvissä hampaissa voi olla eräänlaisia kiilteen kehityshäiriöitä, kuitenkin suurimmalla osalla (99%) väestöstä puhkeavat hampaat ovat pienistä muutoksista huolimatta täysin käyttökelpoiset ja terveet. On siis suoraan sanottuna tekosyy sanoa, että hampaiden reikiintyminen tai suun ongelmat olisivat sukuvika. Totutut omahoitotavat sen sijaan voivatkin olla.

Paras palvelus hampaiden ja suun suhteen, mitä vanhempi lapselleen voi tehdä, on näyttää hyvää esimerkkiä. Syömällä säännöllisesti, välttämällä napostelua ja makeita välipaloja, harjaamalla hampaat kahdesti päivässä ja puhdistamalla hammasvälit, ollaan jo todella pitkällä. Mutta lapset oppivat myös muuta, he oppivat hammashoitokokemukset, jos niistä kotona puhutaan - tai sen, että suu peitetään kädellä hymyillessä, jos vanhemman omissa hampaissa on hävettävää. On hyvin surullista, jos lapsi on jo oppinut pelkäämään hammaslääkäriä, vaikkei ole ikinä käynyt hammaslääkärin vastaanotolla. Ethän siis opeta hyvien omahoitotottumusten lisäksi lapselle myös huonoja kokemuksia? Hammaslääkärinä ja vanhempana suosittelen hoitamaan oman suun kuntoon ja pitämään kiinni hyvästä omahoidosta sekä kertomaan hammashoidosta positiiviseen mutta rehelliseen sävyyn.

Kun lapsi on oppinut hoitamaan hampaitaan oikein, voi se olla valtava rahansäästö pitkälle tulevaisuuteen. Yksikin paikka joudutaan todennäköisesti uusimaan vähintään muutaman kerran potilaan eliniän aikana. Yksikin paikkaamaton hammas on sen sijaan säästö lapsesi lompakolle ja voi hyvin kestää läpi eliniän. Opettamalla lapsesi hoitamaan ja pitämään huolta hampaistaan, teet hänelle todennäköisesti suuren palveluksen, niin taloudellisen kuin terveydenkin näkökulmasta.